Sharon Dodua Otoo – Ada’s plek

Ik hou wel van een uitdaging op boekgebied en dat is deze roman zeker. Verschillende Ada’s doen hun verhaal in verschillende tijden. Een armband die door de koloniale macht in Europa terecht komt is de verbindende schakel tussen deze vrouwenlevens.

We maken kennis met een Afrikaanse Ada in de 15e eeuw, de beroemde wiskundige Ada Lovelace in de 19e eeuw, een Ada in een kamp in oorlogstijd en een moderne zwangere Ada van Ghanese afkomst in Berlijn, op zoek naar woonruimte voor haar en haar ongeboren kind. En dan zijn er nog de stukken vanuit het gezichtspunt van …ja echt… een deurklopper, een bezem, een paspoort en een kamer in een concentratiekamp. Verzin het maar.

Eerlijk is eerlijk, mijn hoofd stond er af en toe niet naar, maar de unieke stem van deze schrijfster en het onderliggende thema (de nawerking van overheersing op allerlei gebied (koloniale macht versus oorspronkelijke bewoners, man versus vrouw) zorgden er wel voor dat ik met aandacht las. Ben benieuwd naar meer van deze nieuwkomer in het Duitse taalgebied. En ga deze roman nog maar eens herlezen op een rustig moment.

Ze hield de armband in haar gerimpelde hand. Ik herkende hem. Zo nu en dan had hij aan de pols van een van de oudere meisjes gehangen. De genezeres wachtte geduldig, liet haar blik over me heen glijden en overhandigde me de armband toen ik eindelijk klaar was met mijn opvoering. Bij wie beefden de handen het hardst toen ik hem kreeg? Dat weet ik niet meer. De parels van de armband waren in elk geval warm. Ze namen de kleur van mijn niet-vergoten tranen aan. Een eeuwigheid later liet ik ze tussen mijn vingers glijden.

Citaat pagina 97, vertalers Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen

Iets soortgelijks?

Fatou Diome – Ketala

Annie Proulx – Accordeon misdaden

Yasmine Allas – De blauwe kamer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s