Rabih Alameddine – Een overbodige vrouw

Een roman zonder duidelijke plot. Een oudere wat excentrieke vrouwelijke hoofdpersoon. Je zou zeggen dat dit een verhaal is wat me in eerste instantie niet aantrekt. Niets is minder waar, ik las het bijna in één ruk uit.

Aalia is een gepensioneerde boekverkoopster die terugkijkt op haar leven in de door oorlogen en nieuwbouw geteisterde, maar geliefde stad Beiroet. Van de beroemde Libanese ceders zijn er weinig over. Haar leven ging niet bepaald over rozen. Ze werd op haar zestiende uitgehuwelijkt aan een nietsnut van een man. Het enige positieve was de vriendschap die ontstond met de oudere Hannah. Helaas pleegde die zelfmoord en dat tekende Aalia, die eenzaam en kinderloos achterbleef in het appartement waar ze bijna haar hele bestaan doorbrengt.

Heel bijzonder in dit boek zijn de vele literaire citaten die literatuurliefhebber -en vertaalster voor eigen plezier- Aalia steeds aanhaalt om haar relaas te onderstrepen. Een cadeau voor iedere romanfanaat. Het valt me wel op dat ze bijna alleen mannelijke auteurs noemt, op een paar na. Waar zijn andere groten als Austen, Morrison en Saadawi? Dan merkt je toch weer dat de auteur een man is, wel een die er wonderwel in slaagt een ontroerend portret van deze vrouw te schilderen.

Er ligt nog een relikwie op het bureau, zij het niet zo oud, een aandenken aan de oorlogsjaren in Beiroet: een exemplaar van Calvino’s Onzichtbare steden, met een schroeiplek in de rechteronderhoek, maar alleen aan de achterkant en de laatste tweeëntwintig pagina’s. De voorkant is nog intact. Ik las het boek bij kaarslicht terwijl mensen elkaar vermoordden aan de andere kant van het raam. Terwijl mijn stad in brand stond, overkwam mij een brandgevaarlijk ongelukje, iets wat Joseph Conrad regelmatig schijnt te zijn overkomen – de brandgevaarlijke ongelukjes, niet de brandende steden.

Citaat pagina 35, vertaler Adriaan Krabbendam

Iets soortgelijks?

Louise Erdrich – The Sentence
Olga Tokarczuk – Jaag je ploeg over de botten van de doden
Nadine Gordimer – Burger’s dochter
David Malouf – Harlan’s grond

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s