Bea Vianen – Suriname, ik ben

Na de dood van haar, aan tb lijdende moeder, lijkt het leven van de jonge Surinaamse Sita een doodlopende weg. Haar liefste wens is te gaan studeren in Nederland. Haar vader is onverschillig, vergeet zelfs haar verjaardag, en verbiedt haar vertrek. Haar broertje is te klein om in vertrouwen te nemen. Ze voelt zich eenzaam. Aan haar vriendschap met Selinha komt een einde als die zwanger naar Nickerie verhuist met haar nieuwe man. Sita belandt in een giftige relatie met ene Islam. En dan moet ze een moeilijke keuze maken.
Alhoewel deze roman al 60 jaar oud is, heeft het niets aan actualiteit ingeboet. Het onderlinge racisme, de minderwaardige positie van de vrouw en de armoede bestaan nog steeds. Mij sprak vooral het sterke karakter van Sita aan, en de indringende beschrijving en sfeer van het Surinaamse gebied tussen stad en platteland.
Zoals de schrijfster zelf ergens zegt: ‘Het is de adem van het oerwoud, de krachtige omarming van de strijd op leven en dood, de chaos.’

Liggend op het bed staart ze naar de jonge gezichten die haar op hun beurt aanstaren uit een vreemd landschap. Man en vrouw staan tegen een grijze muur van steen. Een binnenplaats misschien? Het depot? Calcutta? Hun gezichten, gedeeltelijk beschaduwd door de volle takken van een boom die achter de muur staat, wekken de droevige indruk niet bij elkaar te horen. De poses zijn gedwongen. Het gezicht van Janakya, afgewend van de jonge Harynarain, is meisjesachtig bolrond. De ogen, half dichtgeknepen, waarschijnlijk tegen het felle zonlicht, staren futloos naar de fotograaf of naar een onheilspellende leegte. Het gezicht van de jongeman lijkt donkerder, is smal en ovaal. De mondhoeken zijn scherp en vallen samen met twee lijnen die bij de smalle neusvleugels beginnen. De ogen hebben iets tartends, iets superieurs, iets spottends en onverschilligs.

Citaat pagina 51

Iets soortgelijks?

Diana Lebacs – De langste maand en Suikerriet Rosy
Astrid Roemer – Gebroken wit
Amanda Smyth – Het huis bij de plantage

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s