Karina Sainz-Borgo – Nacht in Caracas

Om een goed beeld te krijgen van het door het repressieve bewind verwoeste Venezuela moet je eigenlijk dit boek lezen. Ik wist in ieder geval weinig over de situatie in dit land waar mensenrechten nog steeds geschonden worden.
Literair redacteur Adelaida wordt uit haar appartement verdreven, een veilige haven na de dood van haar moeder. Als ze een ultieme wanhoopsdaad begaat is dat haar ticket naar vrijheid, maar dat kost haar haar vrienden, haar hele bestaan en zelfs haar identiteit.
Wat ze ondergaat is bijna met geen pen te beschrijven: de constante angst, het zinloze geweld en de honger, maar Sainz-Borgo heeft het met journalistieke vaardigheid, filmische stijl en veel invoelingsvermogen gelapt. Een belangrijk en actueel boek.

`Laat maar hier en ga terug naar de keuken, meid. Ga maar kijken wat er nog meer voor ons is.’ De Maarschalk laste een dramatische pauze in en rukte de boeken uit haar handen. ‘Eens kijken, wat hebben we hier: De herfst van de… van de… van de pa.., pa… patri…’
`Patriarch.’
`Mond dicht, wat denk je wel? Dat ik niet kan lezen?’
`Om eerlijk te zijn. Inderdaad.’
`Nou let dan maar eens op meisje. Dan zal ik het je laten zien. Ik ga je een gedicht voorlezen.’
Ze pakte het boek bij voor- en achterplat, sloeg het open en trok in beide richtingen. De draadjes braken moeiteloos onder de kracht van die kolen-schoppen. De pagina’s lieten los als de blaadjes van een boom. Ik keek ernaar met alle vermoeidheid en uitputting die ik inwendig voelde. De Maarschalk lachte verlekkerd.
`Kijk toch eens wat ik met je spulletjes doe,’ zei ze, terwijl ze op de stukken van La Cartuja-servies stond te trappen.

Citaat pagina 84, vertaler Arie van der Wal

Iets soortgelijks?

Colson Whitehead – De jongens van Nickel
Isabel Allende – Liefde en schaduw
Shadowplay – Netflix-serie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s