Michal Ajvaz – De andere stad

Surrealisme en absurdisme gaan hand in hand in deze roman van de Tsjechische schrijver. Dit boek had een magische aantrekkingskracht op me vanwege het uitgangspunt: in een antiquariaat ontdekt iemand een in paars fluweel ingebonden boek met een onbekend schrift.

In het nachtelijk Praag ontdekt deze naamloze verteller dan een mysterieuze stad bevolkt met zeedieren, monsters en demonen. Van de hoogte van een kathedraal waar hij een gevecht aangaat met een haai, tot de diepten van een sluis, waar, onder water, mensen achter ramen van een appartementen-complex hun leven leiden, het is me allemaal even vreemd. Want, zoals de schrijver zelf zegt: wat is de bedoeling van dit alles. Dat mag je natuurlijk zelf ontdekken!

Daarna doolde mijn arm een tijdje door een stapel kleine achthoekige sterren, aan de scherpe punten zaten kleine ronde vruchten. Achter de sterren stuitte ik op regelmatige rijen horizontale schijfjes die zelfs bij een geringe druk van mijn vinger lusteloos meegaven, maar als ik mijn vinger weghaalde, sprongen de schijfjes weer terug in hun oorspronkelijke stand; wanneer de schijfjes omlaag- of omhoogkwamen, klonk er rondom een zacht geruis. De rijen schijfjes stonden boven elkaar, als het schaalmodel van een wonderlijke trap, die inzakte onder de voeten van degene die haar beklom; misschien was het de trap naar een geheim heiligdom die degene die op weg was eraan moest herinneren dat het opklimmen naar een godheid evenzeer een onophoudelijke val in de afgrond is. Toen mijn vingers over die paradoxale trap naar boven klommen, kwamen ze terecht in een ondiepe kuil waar ze op de bodem een compact traliewerk voelden; zou zich daar een of ander beest achter verschuilen?

Citaat pagina 124, vertaler Tieske Slim

Mooi vertaald door medelezer en ‘Welk boek nu’ blogger Tieske Slim.
De gedetailleerde en intrigerende illustraties zijn van Paavel Chech.

Iets soortgelijks?

Julio Cortazar – De autonauten van de kosmosnelweg
Lewis Carroll en Salvador Dali – Alice in Wonderland
Michael Ende – Het oneindige verhaal
Eric Satie – Pianowerken

Componist Erik Satie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s