Miguel Bonnefoy – Erfgoed

Het erfgoed van de Franse wijnboer en emigré Étienne Lonsonier en zijn Chileense nageslacht bestaat uit wijnranken, hosties, rabbijnen, vogels, strijd in twee wereldoorlogen en een revolutie. Genoeg om elk mensenleven een hoop last te bezorgen, maar ook een erfgoed van uiteenlopende passies. De Indiaanse Aukan, een Mapuche, en zelfverklaarde sjamaan, belichaamt het Indiaanse erfgoed.

Een familiegeschiedenis die ruim een eeuw omspant, en die zich afspeelt in Chili, dat moet wel een dikke pil zijn, maar niets is minder waar. Het leest prettig, maar over sommige gebeurtenissen vlieg je wel heel snel heen. Opvallend zijn de sfeerbeschrijvingen en de keren dat de schrijver vooruitkijkt naar iemands lot. Zoals gezegd een behoorlijk beknopt boek, dat ik vooral na de eerste helft aan actie vond winnen. Ik zie er nog wel een tv-serie van verschijnen.

Met het geitenvel om zijn schouders was hij op een dinsdag in een wei appels aan het plukken toen hij door een slag in zijn rug op de grond werd geworpen en er zich twee machtige klauwen tussen zijn schouderbladen groeven. Lazare sloeg woest van zich af en de vogel, verrast door een tegenstand waar hij niet aan gewend was, liet klapwiekend los. Lazare rolde zich op zijn rug en zag daar op een meter afstand een prachtig schepsel in de lucht hangen, dat leek op een grijze adelaar. Het was een grijze Andes-arendbuizerd, die zich van bovenaf had vergist in het geitenvel en op hem gedoken was als op een opgejaagd knaagdier. Voordat hij tijd had om te reageren hoorde hij een stem in het Spaans zeggen: ‘Neem het haar niet kwalijk. Ze dacht dat u een vos was. U bent toch niet gewond?’
Aan de angst in de loopgraven had hij een barse manier van doen overgehouden. Hij antwoordde machinaal in het Frans, alsof hij een soldaat geruststelde: ‘Niks aan de hand!’
Hij keek achter zich naar degene die had gepraat. Het was de eigenares van de buizerd. Hij was stomverbaasd toen hij zag dat het geen man uit de wildernis was, stinkend naar woonwagens en de hoogvlakte, maar een jonge, fijngebouwde vrouw, sierlijk en lieflijk, met een goed figuur, die daar in mannenkleren midden in het landschap stond.

Citaat pagina 41, vertaler Liesbeth van Nes

Iets soortgelijks?

Colum McCann – Trans-Atlantisch
Edwin Winkels – Het oog van de orkaan
Isabel Allende – Fortuna’s dochter en Portret in Sepia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s