Diane Cook – De nieuwe wildernis

Een toekomstroman zonder robots, nieuwerwetse media of monsters. Die laatste zijn we eigenlijk zelf. Wat ik mooi vond aan dit verhaal was de relatie tussen Bea en haar dochter Agnes. Natuurlijk speelt de dynamiek van de groep waarmee ze rondtrekken ook een rol. Maar hun sterke band, met veel ups- en downs, speelt door het hele verhaal.
Omdat de wereld niet veel van onze huidige verschilt, met een vervuilde stad waar iedereen weg wil, en een soort reservaat dat voor een kleine groep is weggelegd, staat het niet zo heel ver weg van onze huidige maatschappij. De hoeveelheid informatie die de groep toegespeeld krijgt van de Rangers, de controlerende macht, is heel beperkt. Dat is wel een groot verschil met de overdaad aan data in onze wereld. En maakt het verhaal nog duisterder.

 

Ze kozen een richting en begonnen te lopen, en binnen enkele dagen bevonden ze zich op eindeloze grasvlaktes vol antilopen, soms zittend met hun poten keurig onder hun lijf weggestopt of naar achteren gevouwen. Op sommige plekken was het gras zo hoog dat Bea alleen hun opgestoken oren zag ronddraaien boven de golvende uitgestrektheid. Hoe wel het een ongewoon warme, zonnige dag was, bleven een paar roofvogels in bomen zitten in plaats van zich te laten meevoeren op het heerlijke briesje. Een stel wakkere antilopen kwam overeind en begon razende rondjes te rennen, alsof ze door spijt werden achtervolgd. Het Collectief liep door. Ze waren nog zo onervaren dat ze niets doorhadden. Het waren waarschuwingssignalen. Er stond iets te gebeuren. Als ze achterom hadden gekeken zouden ze hebben gezien dat het gras plat ging liggen en naar voren reikte, alsof elke halm probeerde te rennen voor zijn leven. Eenmaal onbeschermd midden op de dorre vlakte werden ze door hagel en wind overvallen, alsof het weer ongeduldig had staan dringen achter een deur die net was geopend.

Citaat pagina 46, vertaler Ineke Lenting

Iets soortgelijks?

Margaret Atwood – MadAddam trilogie
Angela Carter – Helden en schurken
Marjan Brouwers – Leegland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s