Deepa Anappara – Djinn Patrouille op de Paarse Lijn

Dat dit verhaal gebaseerd is op feiten schokte me behoorlijk. In India, waar het zich afspeelt, verdwijnen jaarlijks honderden kinderen uit sloppenwijken in het niets.
Jai, een fantasierijke jongen uit zo’n wijk gaat, in navolging van zijn favoriete tv-serie Police Patrol, op zoek naar verdwenen vriendjes. Wat begon als detective-je spelen mondt uit in een serieuze zaak.
Wat ik zo geweldig vind aan dit boek is de slimme zet van de schrijfster om het verhaal vanuit de kinderen te schrijven. Kinderen die ondanks alles wat van hun leven willen maken. Die het niet verdienen om een speelbal te worden van corruptie en geweld nemen het op tegen onverschilligheid van politie en politici, en Djinns. Jai is een schrander jochie en kan dus met een onbevangen blik kijken, met onbewuste humor waardoor het verhaal niet één bak ellende is. Een warm en indringend boek over een thema waar wel eens meer aandacht aan besteed mag worden.

Onze eerste taak als detectives is Omvir te ondervragen. Hij zal meer over Bahadur weten dan wie ook. Zo gaat dat nu eenmaal; onze vrienden weten de dingen die we voor onze ouders verborgen houden. Mijn moeder heeft geen idee dat ik vlak voor Divali een draai om mijn oren heb gekregen van het schoolhoofd toen ik bij de samenkomst Twinkel, twinkel, kleine ster zong in plaats van Jana Gana Mana. Maar Pari en Faiz wel. Ze hebben me een paar dagen Twinkel genoemd en zijn het daarna vergeten. Mijn moeder zou het nooit zijn vergeten. Daarom kan ik haar niets vertellen.
Faiz, die niet eens deel uitmaakt van ons detectiveteam, schiet mijn plan om hem te ondervragen af zodra ik het voorstel. ‘Je moet eerst Kwart ondervragen,’ zegt hij, terwijl we van school naar huis lopen. De smog gutst zijn mond in en uit, waardoor hij begint te hoesten. ‘Kwart is toch verdachte nr. 1, Jai? Daarom heb je gisteren met hem gepraat.’
`Wat weet jij er nou van? Jij denkt dat Bahadur is geroofd door een djinn.’ Ik zeg het op fluistertoon. Als djinns echt bestaan, wil ik niet dat ze me horen.

Iets soortgelijks?


Lloyd Jones – Meneer Pip

Ben Rice – Pobby en Dingan

Aravind Adiga – De witte tijger

The Irregulars – Netflix-serie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s