Célestine Vaite – Frangipani – Tropisch fruit

Deze charmante romans zijn een heerlijke, luchthartige introductie op het leven op Tahiti.
Materena, de hoofdpersoon heeft heel wat te stellen met haar egoïstische man Pito, en later met haar eigenwijze, ambitieuze tienerdochter Leilani. Maar ze is vastbesloten iets van haar leven te maken.
De gewoontes en gebruiken worden liefdevol beschreven, en ook humor ontbreekt niet. Familie is belangrijk, en het volgen van de juiste manieren met respect voor ouderen. Toch probeert Materena haar eigen weg te volgen en dat lukt haar prima. Wat ik vooral zo ontwapenend vind is haar instelling, haar nuchtere wijsheid en de liefde voor haar geboortegrond. Ik kreeg echt een heel goed beeld van het leven van een gewone vrouw in Polynesië, die niet zoveel verschilt van het leven van vrouwen hier.

Materena weet dat een citroentaart erg weinig is vergeleken bij de meters vloerbedekking die ze heeft gekregen, maar als je iets kleins op de goede manier geeft, wordt het iets groots. En ze is van plan de taart op de goede manier te geven — de enige manier om diepe waardering te tonen. Eerst zal ze Lily een stevige knuffel geven en dan zal ze zeggen: ‘Ah, heel erg bedankt voor je vloerbedekking. Ze is stukken beter dan dat oude, versleten linoleum van mij.’ En dan zal ze haar de citroentaart geven en zeggen: ‘Hier, nicht, die heb ik speciaal voor jou gemaakt.’ Ze wil niet via de kokosnotenradio horen dat ze al die vloerbedekking bij Lily heeft weggehaald voordat anderen de kans kregen en dat ze Lily er niets voor heeft teruggegeven.

Citaat pagina 123 Tropisch fruit, vertaler Karin Breuker

Iets soortgelijks?

Patricia Grace – Potiki
Buchi Emecheta – Het hoofd boven water
Les femmes du 6e étage – film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s