Olga Tokarczuk – Jaag je ploeg over de botten van de doden

De intrigerende titel, een citaat van Blake, deed me onmiddellijk naar dit boek grijpen. En ik werd niet teleurgesteld: origineel thema, krachtige personages, spannend en grappig op de koop toe. Janina is een excentrieke, anarchistische oudere dame die hart heeft voor dieren, astrologie beoefent en samen met haar vriend Dizzy de werken van William Blake vertaalt. In het kleine buurtschap waar ze woont vinden een paar mannen op een gruwelijke manier de dood. Janina probeert de politie ervan te overtuigen dat de dieren wraak nemen, maar wie zit er werkelijk achter?
Ik had tot voor kort nog nooit van deze Poolse Nobelprijswinnaar gehoord, maar ga zeker meer van haar lezen. Alhoewel… De Jacobsboeken is wel een heel erg dikke pil…

We liepen het huis uit en meteen werden we overmeesterd door de welbekende koude en vochtige lucht die ons er iedere winter aan herinnert dat de wereld niet geschapen is voor de Mens en ons minstens een halfjaar lang laat zien hoe vijandig zij ons gezind is. De vorst stortte zich venijnig op onze wangen en uit onze monden stroomden witte dampwolkjes. De lamp op de veranda ging automatisch uit en we liepen door de knerpende sneeuw in volstrekte duisternis, afgezien van de hoofdlamp van Eunjer, die het donker op één vooruitschuivende plek, vlak voor hem, doorboorde. Ik trippelde in het Duister achter hem aan.
‘Heb je geen zaklamp?’ vroeg hij.
Natuurlijk had ik die, maar waar, daar zou ik pas morgenvroeg bij daglicht achter komen. Zo gaat het altijd met zaklampen, die zie je alleen overdag.

Citaat Pagina 2, vertalers Charlotte Pothuizen en Dirk Zijlstra

Iets soortgelijks?

Kerstin Ekman – Doodsklokken
Roald Dahl – De tovervinger
Quand sort la recluse – film – naar boeken van Fred Vargas -(Dodelijk venijn en De eeuwige jacht)

Het boek is door de Poolse tv verfilmd als Spoor (Pokot)

Een gedachte over “Olga Tokarczuk – Jaag je ploeg over de botten van de doden

  1. Deze roman boeide me, zit vol rake zinnen, vol humor, interessante thema’s.

    ben in deze Poolse schrijfster geïnteresseerd sinds 2008 toen haar -De laatste verhalen- verscheen, ze kiest telkens een andere insteek, lees ook haar -De rustelozen- en -Oer en andere verhalen-, ja, -De Jacobsboeken- is inderdaad dik, kies dan eerst een van de andere titels, veel plezier,

    leesgroet, Hanneke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s