Maggie O’Farrell – Hamnet

De liefde van een moeder voor haar kinderen is iets bijzonders wil dit boek zeggen. Als haar zoon sterft aan de pest voelt Agnes, dochter van een kruidenvrouw en getrouwd met een handschoenmakerszoon, zich schuldig en verloren. Ik vond het boek ook meer over Agnes gaan dan over Shakespeare, de man, of Hamnet, de zoon. Maar misschien is dat omdat ik mezelf meer identificeer met haar?
Het taalgebruik en de sfeertekening van 17e-eeuws Stratford en zijn inwoners, het gekissebis tussen familieleden en de beschrijving van de relaties zijn bijzonder goed getekend. Bijna filmisch en ik kan me dan ook goed voorstellen dat de BBC hier een prachtige kostuumdrama van maakt, zoiets als Hilary Mantels Wolf Hall.

Naast hem loopt een man, de schoonzoon van zijn huisbaas. Die praat al tegen hem sinds ze van huis zijn gegaan. Hamnets vader luistert alleen zo nu en dan naar wat hij zegt — iets over een wrok jegens zijn schoonvader, een achterwege gebleven bruidsschat, een niet nagekomen belofte. In plaats daarvan denkt hij aan de manier waarop het zonlicht als ladders omlaag steekt door de smalle openingen tussen de gebouwen en de door de regen geglazuurde straat verlicht, hij denkt aan de pannenkoek die vlak bij de rivier op hem wacht, aan het geflapper en de zeepgeur van het wasgoed boven zijn hoofd, aan zijn vrouw, vluchtig, aan hoe haar schouderbladen naar elkaar en van elkaar bewegen als ze haar haar opsteekt, aan het stiksel in de neus van zijn schoen dat zich los heeft gewerkt waardoor hij nu een bezoek moet brengen aan de schoenmaker, misschien straks, na zijn pannenkoek, zodra hij zich heeft bevrijd van de schoonzoon van zijn huisbaas met zijn knorrige geklets.

Citaat pagina 36, vertaler Lidwien Biekman

Iets soortgelijks?

Karen Maitland – Het gezelschap van leugenaars

Anna Enquist – Contrapunt

Geraldine Brooks – Year of Wonders

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s