Max Porter – Lanny

Vijf sterren voor deze originele roman wat mij betreft. Lanny, zijn ouders Jolie en Robert, de oude kunstenaar Pete en een mysterieuze folkloristische figuur die Dode Papa Scheurwortel heet, bevolken dit verhaal. De sfeer is zo raak getekend: je hoort de stemmen van de dorpsgenoten, ruikt de aarde en het bos. De dorpsperikelen krijgen vorm door de flarden gesprekken die Scheurwortel oppikt op zijn onzichtbare ronde door het dorp. Ik kan het verhaal niet navertellen, maar er zit humor en spanning in. Prachtig.

 

Dode Papa Scheurwortel heeft het allemaal al eens zien gebeuren op dit land: monniken onthoofd, heksen verdronken, vee op industriële wijze geslacht, lichamen misbruikt en verkracht, mensen die elkaar verrot slaan, hun dierbaren kwetsen, zichzelf kwaad doen, intrigeren en tobben of uitbarsten in paniek en razernij, en hetzelfde geldt voor de aarde. Hij heeft het land zelf in stukken gesneden zien worden, de toplaag opengereten, kaal gestroopt en nogmaals geplunderd, in kleinere percelen opgedeeld met draad, heggen en juridische bepalingen. Hij heeft het vergiftigd zien worden met chemicaliën. Hij heeft gezien hoe het zijn chirurgen, aanbidders en aanvallers overleeft. Het houdt stand en overleeft het dorp keer op keer en daar geniet hij van. In een onbewoonde wildernis zou hij zich niet thuis voelen.

Citaat pagina 73, vertaler Saskia van der Lingen

 

We liepen over het hondenuitlaatpad in de richting van Hatchett Wood en alles was zo mooi! De dikke muur van groen tussen de meent en het bos barstte van het leven, bloeiende clematis slingerde zich er tussendoor en overheen in wat je noemt schilderachtige uitbundigheid, het duizendblad glansde, sleedoorn en esdoorn omstrengelden elkaar. Vingerhoedskruid stak naar voren als dunne wenkende armen en ik veegde nog steeds de lachtranen uit mijn ogen en bedacht hoe verbazend het was dat ik, een oude man aan het slot van een mooie carrière maar een overwegend eenzaam leven, zo’n goede kameraad had gevonden in dit jonge kind.

Citaat pagina 84

Iets soortgelijks?

George Saunders – Lincoln in de Bardo
Cynan Jones – De lange droogte
De mythe van de Green Man – folklore

https://windling.typepad.com/blog/2013/05/wild-folklore.html


https://www.historic-uk.com/CultureUK/The-Green-Man/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s