Ocean Vuong – Op aarde schitteren we even

Ondanks de harde realiteit van de Vietnamoorlog, het racisme in Amerika en de ontgoocheling van de jeugd is dit een poëtische, ontroerende roman en een liefdesverklaring aan een moeder.

Hondje, de ik-verteller, schrijft een brief aan zijn Vietnamese moeder Rose, die hem met harde hand opvoedt. Haar verhalen en die van zijn grootmoeder Lan beïnvloeden zijn jeugd. Zijn eigen ervaringen met zijn vriend Trevor worden gekleurd door zijn achtergrond en zijn observaties van de moderne Amerikaanse cultuur en gemeenschap. Hondjes kijk op de wereld, met het oog van de schrijver die hij later wordt, is vol mededogen en details die een ander ontgaan.

Van dit krachtige en tot op het bot eerlijke verhaal heb ik genoten. De impact van een oorlog op ouders en hun kinderen komt hard aan, en is behoorlijk confronterend voor mij als lezer. Ik bewonder de veerkracht van deze jongen enorm.

Ik zat op de tegelvloer van de keuken en keek toe hoe Lan twee dampende bergen rijst in een porseleinen kom schepte die met indigo ranken was beschilderd. Ze pakte een theepot en goot een stroom jasmijnthee over de rijst, precies genoeg om een paar korrels in de lichte, amberkleurige vloeistof te laten drijven. Terwijl we op de grond zaten, gaven we de geurige, dampende kom aan elkaar door. Het smaakte zoals je je voorstelde dat fijngestampte bloemen smaakten: bitter en droog, met een intense, zoete nasmaak. ‘Echt boerenkost.’ Lan grijnsde. ‘Dit is onze snack, Hondje. Dit is onze McDonald’s!’ Ze hield haar hoofd scheef en liet een enorme wind. Ik volgde haar voorbeeld en liet er zelf ook een, wat ons allebei met de ogen dicht in lachen deed uitbarsten. Toen hield ze op. ‘Opeten.’ Ze wees met haar kin naar de kom. ‘Elke korrel rijst die je laat liggen is een worm die je moet eten in de hel.’

Citaat pagina 26, vertaler Johannes Jonkers

Iets soortgelijks?

Trent Dalton – Jongen verslindt heelal
Henri Lambert – De verstekeling
Chinelo Okparanta – Onder de Undala boom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s