Sebastian Barry – Duizend manen

De opvolger van Dagen zonder eind, dat ging over de moeder van Winona, is een ontroerend verhaal. De willekeur en haat waarmee sommige arrogante 19e-eeuwse Tennessean’s naar het Indiaanse meisje Winona kijken en haar behandelen is walgelijk. Haar overkomt wat nog steeds Indiaanse, maar ook andere Inheemse en zwarte vrouwen overkomt. Verkracht en in elkaar geslagen neemt Winona zich voor zich te wreken. 

De taal in dit boek is bijzonder fraai, Winona’s stem is oprecht en haar gedachten, over haar moeder en de rest van haar Lakota Sioux familie die uitgemoord worden door soldaten, zijn flarden van herinneringen en ondanks het geweld van grote schoonheid.

Het liefdevolle samengestelde gezin waar ze deel uit maakt gaat voor haar door het vuur. Barry beschrijft met mededogen de mannen, John Cole en de Thomas McNulty, oud-militairen in het Unie-leger, die zelf heel wat geweld en verschrikking hebben meegemaakt. De vrijgemaakte slaven broer en zus Tennyson en Rosalee hebben hun eigen verhaal.

In deze dagen van #blacklivesmatter greep deze roman mij bijzonder aan.

Ik weet niet of je ooit hebt gezien hoe een man een andere man in zijn armen sluit maar zo niet dan kan ik je zeggen dat het een ontroerende aanblik is. Omdat mannen wordt geleerd erg koel en dapper te zijn, in hun ogen. Jas Jonski leed daar misschien onder, maar mijn twee mannen niet. Ze grepen elkaar vast bij de rafelige bomen en al was Thomas McNulty beroerder gekleed dan onkruid uit het bos terwijl John Cole in vreemde ogen zo goor als een greppel oogde, ik kende hun verhaal vanbinnen en vanbuiten en daarom kon ik met recht vermoeden welke woeste kracht hen verzengde, van de ene borst naar de andere, in de koorts van die omhelzing. 
Als ik een ambitie voor Jas Jonski had gehad, dan was het geweest dat hij ook zoveel van mij hield.
Toen hield Rosalee mij in haar armen.
De wereld kan volgens mij best treurig zijn. 

Citaat pagina 34, vertaler Jan Willem Reitsma

Iets soortgelijks?

Arthur Japin – De overgave

Tommy Orange – Er is geen daar daar

Finding Ashley – documentaire The Guardian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s