Etienne van Heerden – Klimtol

IMG_1315

Met zijn prachtige taal en dit melancholische verhaal over Ludo Loeloeraai, een oudere man wiens leven door drie dingen bepaald wordt, weet deze schrijver mij te raken. Ludo, ooit een lokale beroemdheid, heeft een allesoverheersende passie voor de jojo, of klimtol. De twee andere belangrijke thema’s in zijn leven zijn de dood van een kind en zijn liefde voor een fotografe. Ludo woont aan zee, in Paternoster, een klein dorp aan de Westkust, bij de Kaap.
Vooral de natuurbeschrijvingen en de dorpse karakters en verwikkelingen bepalen de sfeer in dit boek. De zee die geeft en neemt, de ruige vissers en de conservatieve opvattingen die het leven lastig maken. En dan is er nog Snaartjie Windvogel, een hoertje die niet is wat ze lijkt en die achtervolgd wordt door de Lange Mannen, een soort van maffia. Dat geeft de plot een extra spannende dimensie.

En zij zit daar in de toren, met wijdopen ogen van de hagelstorm die over haar heen komt. Ze haat haar lichaam om wat er is en om wat er niet is. Ze kijkt hoe de lichtbundel in het donker heen en weer zwaait over de baai. Ze staat op en doet haar handen open en dicht. Ze zweet koud zweet.
Ze herinnert zich hoe ze tot de ochtend onder de boot heeft liggen wachten op de hagelstorm, op het ijs dat haar lijf zou mokeren. Maar toen was het niet koudvuur dat kwam, alleen die kaarsrechte man met de zonnebril en het deftige uniform en toen hij op haar afkwam, terwijl ze het zand met haar vingers uit haar haren kamde, waren zijn eerste woorden: ‘Ik weet niet wie je bent, maar ik ben blij dat ik je heb gevonden.’
Ze was bang voor iedereen in uniform. Toch had ze hem meteen geantwoord: ‘Je hebt niet gevonden wat je ziet.’

Citaat pagina 58, vertalers Karina van Santen en Martine Vosmaer

Iets soortgelijks?

Tim Winton – Aan de rand van de wereld

Etienne van Heerden – In de plaats van liefde

Simon Baker, regisseur – Breath – film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s