Colson Whitehead – De jongens van Nickel

Whitehead-Nickel

Hoewel niet zo indringend als zijn vorige boek De ondergrondse spoorweg, heeft dit verhaal toch behoorlijk indruk op me gemaakt. Ik moest denken aan de Netflix-serie When they see us, over de onrechtmatige veroordeling van vijf jonge zwarte jongens. De serie hakte er veel meer in als Whiteheads boek, vooral omdat het veel explicieter en ‘in your face’ is dan het boek.
Ondanks het nogal afstandelijk verhaal, deed het me toch afvragen waarom bestuurders van deze afschuwelijke instelling (het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen in een bestaande tuchtschool) zo lang hebben kunnen doorgaan met hun walgelijke praktijken, ondanks het feit dat ze keer op keer aan de kaak werden gesteld. Wat is er in godsnaam mis met deze wereld waarin kinderen/ pubers zo mishandelt en misbruikt kunnen worden.
Dat Colson Whitehead dit aan de kaak stelt is alleen maar goed. Zijn boek leest gemakkelijk, en het is knap dat hij aan het slot nog een pittige verrassing voor ons in petto heeft. Met de hoofdpersoon komt het nog redelijk goed na alle ellende, maar met de meesten die het radicale en wrede regime ondergingen liep het minder goed af.

‘Het ligt aan jullie zelf hoeveel tijd jullie bij ons doorbrengen,’ zei Spencer. Met idioten maken we hier korte metten. Als jullie er een zootje van maken hebben we een speciale plek voor jullie, en het is daar geen pretje. Daar zie ik persoonlijk op toe.’
Spencer had een streng gezicht, maar wanneer hij de reusachtige sleutelbos die aan zijn riem hing aanraakte leken zijn mondhoeken te vertrekken van genot, of misschien duidde het wel op een nog duisterder gevoel.

Citaat pagina 64, vertalers Harm Damsma en Niek Miedema

Iets soortgelijks?

Brady Udall – De buitensporige lotgevallen van Edgar Mint

Antony Horowitz – Het huis van zijde

Hinterland – TV-serie

Trent Dalton – Jongen verslindt heelal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s