Barbara Kingsolver – Onbeschut

IMG_0949

Een vervallen huis in de vroegere Utopische gemeenschap Vineland, New Jersey, speelt een centrale rol in deze roman.
In 1875 was het het thuis van het gezin van Thatcher Greenwood, een bioloog en zijn samengestelde gezin.
In onze huidige tijd, rond de presidentsverkiezing in 2015, is de geërfde bouwval het huis van Willa Knox, werkeloos journaliste, en haar echtgenoot Iano die van Griekse afkomst is.
Er zijn veel parallellen tussen deze twee gezinnen. Beide hebben het niet breed, zorgen voor anderen dan hun kinderen; schoonmoeder en schoonvader en het zusje van de vrouw van Thatcher. Ze kampen allebei met grootse problemen; een huis dat zowat in elkaar stort, geen geld om het op te knappen, en problemen met familie.
Thatcher is overtuigd wetenschapper en aanhanger van het Darwinisme. Dat kost hem bijna zijn baan aan de middelbare school, waar hij strijd moet voeren tegen het christelijke hoofd van de school en de oprichter van de gemeenschap. Ze houden vast aan ouderwetse opvattingen over schepping en moraal. Thatchers enige klankbord is de excentrieke Mary Treat, een natuurvorser die correspondeert met Darwin.
Willa zit opgescheept met het kind van haar zoon en een bedlegerige, aartsconservatieve schoonvader die aanhanger is van Trump.

De schrijfster overtuigt met haar schildering van het gezinsleven en de ellende van dag tot dag. Ook de pittige dialogen en de beschrijving van de botanische ontdekkingen die Mary en Thatcher bezighouden overtuigen.
Kingsolver spreekt erg actuele thema’s aan. Haar stijl van schrijven is levensecht en direct, haar onderwerp niet simpel maar veelomvattend en ze schrijft op zo’n manier dat je door blijft lezen in de hoop dat het toch goed af zal lopen voor beide hoofdpersonen. Net als van Vliegangst, haar vorige boek, heb ik genoten van de dramatiek en de spanning.

‘Waar kijk je naar? Omdat zijn onderkaak op haar schedel rustte, moest hij om wat te zeggen zijn bovenkaak iets optrekken. Hij voelde zich getrouwd. Dat had hij nooit verwacht.
Ze antwoordde niet. Hij paste de stand van zijn hoofd aan haar gezichtshoek aan en keek tussen de jonge beuk en eik aan weerszijden van het salonraam door naar het belendende perceel van dokter en mevrouw Treat. Volgens Rose was de dokter onlangs plotseling verdwenen, maar daarbij werd geen kwade opzet vermoed. Hoewel… Het gerucht wilde dat hij naar New York was vertrokken vanwege een glamoureuze suffragette die bekendstond als een voorvechtster van de vrije liefde. Thatcher benijdde de dokter zijn vrijheid niet, maar wierp wel een jaloerse blik op het in prima staat verkerende dak van de Treats. Nadat hij zijn blik langs de regenpijp omlaag had laten glijden, bleef die hangen bij iets of iemand in het gras, deels aan het zicht onttrokken door de taxushaag.
Het was mevrouw Treat. Ze lag in een donkerblauwe jurk op haar buik in het gras.
`Mijn god. Gaat het wel goed met haar?’
‘Jawel,’ fluisterde Rose. ‘Af en toe beweegt ze.’
‘Wat doet ze?’
‘Mieren tellen. Of anders spinnen!’

Citaat pagina 39, vertaler René van Veen

Iets soortgelijks?

Ann Patchett – Het Hollandse huis

Elizabeth Strout – Olive Kitteridge

Creation – film over Charles Darwin

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s