Kate Atkinson – De wijde lucht

Atkinson

Alsof je een kijkje neemt in het leven (dat van toeval aan elkaar hangt) van detective Jackson Brodie- deze heerlijke grensoverschrijdende thriller. Best spannend, met een supersympathieke, totaal onconventionele hoofdpersoon.
Dit vijfde deel staat als een huis en als ik jou was zou ik de voorgaande delen ook snel oppakken.

Jackson heeft een hart van goud en een groot intuïtief vermogen, maar zoals Crystal, een van de andere kleurrijke personages zegt: ‘wat ben je toch een klotesheriff.’
Net als in zijn vorige avonturen blijken de verhaallijnen moeiteloos met elkaar verweven te zijn, en ik was zeer benieuwd hoe dat allemaal uitpakte.
Atkinson weet er zoveel meer van te maken dan alleen een spannend verhaal: relatiekomedie, sociaal drama vanwege the thema- vrouwenhandel en kindermisbruik- en filosofie van de koude grond vanwege de vele gedachtes en terzijdes van Jackson.
Puur genieten, en het leest ook nog eens als een trein.

Niet te missen, en ook Atkinsons andere romans mogen er zijn.

Terwijl Gary en Kirsty aan de boemel waren, lette Penny Trotter op de zaak een cadeauwinkel in Acomb, die De Schatkamer heette en vanbinnen rook naar een afschuwelijke mengeling van wierook met patchoeli en synthetische vanille. De winkelvoorraad bestond voornamelijk uit kaarten en cadeaupapier, kalenders, kaarsen, zeep, mokken en heel veel popperige dingen waarvan de functie niet meteen duidelijk was. Het was zo’n winkel die bleef draaien door van het ene feest naar het andere te wankelen: Kerstmis, Valentijnsdag, Moederdag, Halloween en weer door naar Kerstmis, en alle verjaardagen ertussenin.
‘Ach, het heeft op zich geen nút,’ zei Penny Trotter toen Jackson vroeg naar de raison d’être van een gevuld vilten hart met in lovertjes het woord ‘LIEFDE’ op het vuurrode oppervlak.
‘Je hangt het gewoon ergens op.’
Penny Trotter had een romantische aard dat was haar ondergang geworden, zei ze. Ze was christelijk, was op een of andere manier ‘wedergeboren’. (Eén keer was toch zeker voldoende?) Ze droeg een kruis om haar nek en een bandje rond haar pols waar de initialen ‘WZJD’ op waren gedrukt, wat Jackson niet snapte.
‘Wat Zou Jezus Doen?’ legde ze uit. ‘Daardoor denk ik eerst even na voor ik iets doe waar ik spijt van kan krijgen.’
Jackson dacht dat hij zoiets wel nuttig zou vinden: WZJD: Wat Zou Jackson Doen?

Citaat pagina 27, vertaler Inge Kok

Iets soortgelijks?

Iets soortgelijks?
Deon Meyer – De Bennie Griessel serie, onder anderen deel 7, Prooi

Jussi Adler-Olsen – Serie Q – onder anderen deel 8, Slachtoffer 2117

Case Histories – TV-serie met Jason Isaacs als Jackson Brodie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s