Peter Carey – Ver van huis

Carey

Als je het verhaal van Irene Bobs en Willie Bachhuber gelezen hebt begrijp je hopelijk iets meer van de ‘gewone’ Australiër.

Irene is een recht door zeeë vrouw, een prima coureur, die haar kinderen een tijdlang achterlaat. Ze gaat met haar man Titch de Redux Trial 1954 rijden met een Holden personenauto, dwars door het continent. Willie gaat mee als navigator.
Tijdens hun reis leren ze veel over zichzelf, hun familie, hun relaties en de problemen van de inheemse Aboriginals.
Afwisselend vertellen beide hoofdpersonen hun relaas en Peter Carey geeft ze een duidelijk herkenbare, sympathieke stem. Dat het leven hun alle kanten op laat gaan mag duidelijk zijn, het is geen pretje voor een vrouw in een mannenwereld, en voor een half-zwarte man in de vijftiger jaren.

Ik keerde me om en zag dat ze de propeller met de ijzerzaag onder handen nam. Kelvin en zijn maat waren bezig worstjes te bakken en leken geen belangstelling te tonen voor wat zich afspeelde. Ik was getuige hoe mevrouw Bobs de neus van de propeller probeerde af te zagen. Daarvoor had ze een zwakke plek, daar waar de koperlaag eindigde,
Voor dat karwei had ze het verkeerde gereedschap. De bromvliegen van mijn gezicht wegblazend kon ik slechts toekijken hoe ze het halverwege opgaf. Vervolgens ging ze de propeller zo geestdriftig met een baksteen te lijf dat haar hals en wangen rood aanliepen. Op het moment dat ze een deel moorddadig van het andere had gescheiden, moest ik aan Lavoisier denken die, naar verluidt, twintigmaal naar zijn bediende knipoogde toen de guillotine zijn hoofd scheidde. Ik bad dat het niet waar was.
‘U kent mijn schoonvader niet,’ zei ze. ‘Anders zou u niet zo’n gezicht trekken.’
Het zou me te veel aangegrepen hebben Lavoisier ter sprake te brengen, dus speet het me geenszins onderbroken te worden.

Citaat pagina 103, vertaler Hien Montijn

Iets soortgelijks?

Tim Winton – Cloudstreet

Peter Terrin – Monte Carlo

Jennifer Egan – Manhattan Beach

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s