Jeanette Winterson – Frankusstein

IMG_0341

We betreden de bizarre wereld van seksrobots, ingevroren hoofden en Bedlam in de 19e eeuw. Dokter Ry Shelley, zowel jongen als meisje, levert lichaamsdelen aan Victor Stein, bezig met onderzoek naar robotica en het verlengen van leven. Ry stelt hem kritische vragen over zijn werk, maar wordt gehinderd door het feit dat hij zwaar verliefd is geworden. Wanneer Victor hem meeneemt naar een geheim lab blijkt pas waar hij echt mee bezig is.

Het briljante van deze roman zit hem in de verstrengeling met het verhaal van het ontstaan van Mary Shelleys boek Frankenstein, en haar drang om zich als vrouw, auteur en moeder een plek te verwerven in een mannenwereld. In haar geval de wereld van Romantische dichters Byron en Shelley- haar man- die haar uitdaagden een griezelroman te schrijven.

De humor in dit boek is een belangrijke component. Tussen al het gefilosofeer door over vergankelijkheid, maakbaarheid van leven en robotintelligentie zorgen de personages van Ron, een verkoper van seksrobots, en Claire die in de Heer is, voor de nodige hilariteit. Een stel opportunisten van het zuiverste soort. Ze deden me regelmatig schaterlachen.

Knap van Winterson, al jaren een favoriete auteur van me, hoe ze een beladen onderwerp op een totaal originele en vaak humoristische manier benadert. En ze is goed op de hoogte van de geschiedenis. Ik kwam een hoop te weten over de historie van onder anderen wiskunde, waarbij de dochter van Byron, Ada, een grote rol speelde bij het ontwerp van de eerste computer.

De vent die met twee telefoons staat te zwaaien en een headset op zijn hoofd heeft sleurt me de Adult Futures Suite in. Hij heeft het postuur en de bouw van een uitsmijter bij een nachtclub: brede borstkas, overgewicht, korte benen. dikke armen, zweterig in een verkreukeld pak. Een rij colablikjes op de salontafel voor de bank. Ron Lord trekt er nog twee open en geeft me er een aan. Ik ben ver gekomen voor iemand uit Three Cocks, hè, Ryan?
Neem me niet kwalijk?
Three Cocks. Het dorp in Wales waar ik de toekomst ben begonnen.
Dat zijn nogal grote woorden, Ron.
Ik denk groot, Ryan. Google Maps. Zoek maar op. Three Cocks. Mijn moeder is een beetje helderziend. Volgens haar was het een teken. Three Cocks is de plaats waar ik mijn eerste seksrobot heb gemaakt. Postorderpop. Alle onderdelen arriveerden in aparte zakken als een slachtpartij met een kettingzaag. Ik heb haar in elkaar gezet met een schroevendraaier en de instructievideo. Eigenlijk is het een soort Lego voor volwassenen.
Ik wist dat je onderaan was begonnen, zei ik tegen Ron.
Ja, ik ben inderdaad onderaan begonnen, zei Ron. Bij haar kont.

Citaat pagina 44-45, vertaler Arthur Wevers

Iets soortgelijks?

Kazuo Ishiguro – Laat me nooit alleen

Haruki Murakami – Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld

Guillermo del Toro, regisseur – The Shape of Water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s