Trent Dalton – Jongen verslindt heelal

IMG_9949

De gevoelige, ontwapenende Eli en zijn zwijgzame broer August leven in Darra, een buitenwijk van Brisbane, Australië. August heeft sinds hij zes was niet meer gepraat. Hij kan in de toekomst kijken en schrijft zijn cryptische voorspellingen in de lucht. Hun moeder is een junk en haar vriend Lyle een drugsdealer. Als een plannetje om drugs te verhandelen buiten medeweten van de grote baas Tytus Broz helemaal misgaat heeft dat verstrekkende gevolgen voor Eli en Lyle. Eli zweert wraak op Tytus en zijn handlanger Iwan. Het ik-verhaal wordt verteld vanuit Eli’s perspectief.

Met bloemrijke taal en gedetailleerde observaties wordt een levendig beeld neergezet van het tijdperk halverwege de jaren tachtig. De beschrijving van kleurrijke personages als de ex-gevangene Slim, vriend en oppas van Eli voegt een extra dimensie toe. Het verhaal versnelt aan het eind als Eli erachter komt hoe de vork in de steel zit.

Voor liefhebbers van rauwe ‘Coming of Age’ verhalen. Losjes gebaseerd op het leven van de auteur die journalist is. Dit debuut won de Australische ‘Literary Book of the Year’ prijs.

‘Waarom heb je geen regenjas aangetrokken?’ vraagt Slim.
‘Ik zag een regenboog boven Lancelot Street en dacht dat het gestopt was met regenen.’
‘Voor ons stopt het nooit met regenen, jongen.’
Ik zet de fiets tegen de gele reling en inspecteer een witte plastic emmer die naast Slim staat. Twee dikke brasems zwemmen rondjes in de emmer. Ik ga naast hem zitten, mijn benen over de rand van de brug. Het vloedwater zwelt en stijgt in heuvels en dalen. ‘Bijt de vis wel in de regen?’
‘Het regent niet, diep onder water. De platkopvis komt juist naar boven in dit weer. Let op, vissen in een rivier is een ander verhaal. Ik heb in het westen geelbuiken gezien die knettergek werden van de regen.’
‘Hoe weet je wanneer een vis gek wordt?’
Slim grinnikt. ‘Dan gaan ze prediken over het einde van de wereld.’

Citaat pagina 253, vertaler Elvira Veenings

Iets soortgelijks?

Guillermo Arriaga – De ontembare

Aura Xilonen – De cowboykampioen

Tim Winton – The Shepherd’s Hut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s