Angela Carter – Helden & schurken

IMG_9287

Een van mijn favoriete auteurs is de in Nederland weinig gelezen Angela Carter. Haar bizarre, vaak sprookjesachtige verhalen, spraken tot mijn verbeelding toen ik puber was en ze hebben nog niets van hun betovering verloren.
Begin jaren 70 kocht ik in de opruiming bij V & D een boek dat me meteen opviel door de Aubrey Beardsley-achtige omslag in goud. Toen ik het uit de stapel pakte wist ik: dit is een boek voor mij. Ik las het aan een stuk uit, en er ging een wereld voor me open. Liefde, geweld, toekomstvisioenen van een kapotte wereld. Ik herlees het nog regelmatig.

Tegenwoordig zijn dystopische romans helemaal je van het, maar Carter was met Helden & Schurken haar tijd ver vooruit. Kwalitatief staat dit boek nog steeds op eenzame hoogte tussen al het makkelijke YA geweld van Hungergames, Maze Runners en Divergents. Geen queeste, zombies of gevecht tegen technologieën en kwade geniussen, maar een veel basaler strijd tussen de Professoren, Barbaren en de Uit-mensen. Alles op veel begrijpelijker en menselijker schaal. Een tijd na de atoombom, in een Middeleeuws aandoende omgeving waar de natuur met geweld terugkeert, leeuwen rondstruinen aan zee, en menselijke overlevingsinstincten op scherp staan. En zo prachtig geschreven.

In 2016 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam De dochter van de poppenspeler van Carter. Het boek stamt al uit 1967. Deze vertaling maakte in Nederland helaas geen nieuwe belangstelling los. Jammer, Carter blijft ondergewaardeerd en vergeten, terwijl haar werk goed in de tijdgeest past. Ik raad iedereen aan die van bijzondere en krachtige vertellingen houdt haar romans eens te lezen.

In 1992 overleed Carter al op 51-jarige leeftijd aan longkanker. Tot mijn grote verdriet kon ze nooit haar laatste idee uitwerken, een vervolg op Brontës Jane Eyre. Was vast een fantastisch boek geweest.
‘Adela was to be “a fantasia on the life of Jane Eyre’s pupil Adèle Varens”, and would involve Adela discovering that her mother was not in fact dead, seducing her benefactor Mr Rochester, and later being placed in prison after the Franco-Prussian War breaks out during her stay in Paris. As Carter wrote, the novel would “play some tricks with history”.’ (https://angelacarteronline.com/2017/02/16/25th-anniversary-of-angela-carters-death/).

Over haar werk werd eens gezegd: ‘Wat een geluk voor de gebroeders Grimm dat ze Angela Carter niet als concurrente hadden: ze waren verhongerd.’ (Books and Bookmen).

‘De Professoren geloven dat jullie weer als beesten leven,’ zei ze kritisch. Jullie zijn een schoolvoorbeeld van het wegvallen van de maatschappelijke wisselwerking en het einde van sociale systemen. ‘Wat je zegt,’ merkte hij op met een volslagen gebrek aan belangstelling. Hij had het veel te druk met naar haar te kijken. Zij vond hém al vreemd, maar zij was minstens even vreemd voor hem, omdat ze zo klein, proper, netjes, bleek en zeker van zichzelf was. Hij had nog nooit een vrouw van haar klasse van dichtbij gezien en hij nam haar nieuwsgierig op, in haar linnen rok en witte blouse die nu bespat waren met modder. Ze bestudeerden elkaar als een paar interessante exemplaren maar hij kreeg er het eerst genoeg van. Bij de Barbaren deden verhalen de ronde dat Professoren-vrouwen niet bloedden als je ze verwondde; hij geloofde wel niet in die verhalen, maar betastte toch peinzend zijn enig overgebleven mes.

Iets soortgelijks?

Tim Burton – Planet of the Apes – film

Karen Maitland – De uilendoders

Jim Crace – Oogst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s