Aura Xilonen – De Cowboykampioen

IMG_8750

Recht voor z’n raap dit verhaal, het deed me wel iets. Niet te geloven dat dit geschreven is door een 19-jarige debutante. De jonge Mexicaan Liborio maakt wat mee in zijn leven. Eerst een verschrikkelijke tocht door de woestijn waar hij bijna levend verbrand om het beloofde land te bereiken. Dan wordt hij in elkaar geslagen en voor dood achtergelaten omdat hij een hoffelijk gebaar maakt. Gelukkig zijn er ook nog positieve dingen in zijn buurt. De liefelijke Aireen, waar hij op afstand verliefd op is. De boekhandel waar hij uitgebuit wordt door een vloekende etterbak, maar waar hij alles kan lezen wat hem lief is. En als alles dan verloren lijkt duikt daar meneer Abacuc op, en zijn hulpcentrum, waar Liberio boksen leert.
Rauw, realistisch, zeer actueel en toch ontroerend. Veel gescheld, maar dat stoorde mij niet. En ik was blij met het licht dat gloorde aan de horizon. En de schrijfster is bezig met een vervolg!

Met zijn ene hand wenkt hij Crazy Loco. De jongen komt, samen met de grijsaard en de gorilla met de oorbel, de ring in. Die gozer is nog steeds aan het springen, net een opossum met een lucifer in zijin reet. Yorkie de grijsaard neemt zijn badjas en de handdoek aan en hangt die om zijn eigen nek. Jezus, moet je die kerel zien: op het sixpack op zijn buik zit nog een sixpack. Zijn spieren lijken die van een renpaard: zichtbare aders in zijn armen, hals en benen, ik zou zweren dat je ze zou zien kloppen als je te dichtbij kwam, want zijn slagaders zijn zo dik dat hij er de lucht om hem heen mee rond kan pompen. Hij heeft een tatoeage op zijn schouder en nog een op zijn rug: twee kalasjnikovs waar kogels uit komen. Zijn broekje is blauw met rood Aan de ene kant zijn er gouden letters op geborduurd: ‘Crazy Loco’, en aan de achterkant, op zijn kont, staat: ‘American Champion’. Hij bijt zijn kaken op elkaar en kijkt me hateljk aan.

Citaat pagina 84, vertaler Lisa Thunissen

Iets soortgelijks?

Jennifer Clement – Gebed voor de vermisten

Guillermo Arriaga – De ontembare

Junot Diaz – Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao

Cypress Hill – Tequila Sunrise – rapsong

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s