Matthew Condon – De forellenopera

IMG_9496

Af en toe verschijnt er een boek dat je raakt. Dat ondervond ik met de Forellenopera; een boek dat alles heeft. Sympathieke, niet voor de hand liggende hoofdpersonen. De sfeer van het lege, stoffige en ruige land Australië. het verhaal dat je lang in spanning laat zitten over mensen wiens levens met elkaar verbonden zijn, al weet je niet precies hoe. Een verhaal dat me meteen bij de kladden greep net als het land zelf deed, en dat me niet meer losliet.

Dit boeiende epos speelt zich af in Australië, van de opvoering van een kerstpantomime in 1906 (de Trout Opera) tot de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney in 2000, en gaat over een paar zeer uiteenlopende mensen. Een daarvan, Wilfred Lampe, bijna 100, groeit op in het ongerepte gebied van de Snowy River.

Wilfred’s hele leven wordt overschaduwd door de vermissing van zijn zus Astrid. De ander, Aurora Beck, is zonder dat ze het weet familie van Wilfred. Toen ze 15 was liep ze weg van huis. Nu verbergt ze zich voor Wynter, haar verslaafde ex-vriend. Als Wilfred en Aurora elkaar uiteindelijk ontmoeten besluiten ze een trip te maken die hun leven verandert.

Kleurrijke types zoals een verlopen radiojournalist, een ex-travestiet en dealer en een duistere jonge crimineel completeren deze ‘opera’ . De organisatie van de openingsceremonie van de Olympische Spelen waar Wilfred een rol moet gaan spelen, loopt als een rode draad door het verhaal heen. De verschillende personages zorgen ervoor dat het complexe verhaal spannend blijft. Stukje bij beetje kom je er als lezer achter wat de relaties tussen deze mensen zijn.

Matthew Condon is geen nieuwkomer, hij schreef zeven eerdere romans. Over dit boek deed hij tien jaar. Recensenten zien het nu al als een moderne klassieker. Voor liefhebbers van een lijvig historisch verhaal is dit een ‘must read’. Ook reizigers die hun hart aan het imponerende continent Australië hebben verpand moeten dit boek zeker lezen. Voor liefhebbers van Kate Grenville, Tim Winton en Peter Carey, een paar van mijn favoriete Australische auteurs, is de vertaling van Matthew Condon’s boek ook een aanwinst.

Zijn ouders hadden gezegd dat hij nog niet zo vroeg naar de stad moest gaan. Dat hij op de kar moest wachten. Maar hij was toch weggeschuifeld, over het pad naar het hek en vandaar naar de weg naar Dalgety. Hij hoorde het geraas van de rivier meteen al. (Net als de zee, dacht hij, al had hij de zee nooit gezien. Noemden ze daarom de stenen kerk op de heuvel niet ‘Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee’?). Zijn schubben, gemaakt van oude conservenblikjes, vingen af en toe het licht van de ondergaande zon en strooiden schijfjes oranje licht over de lucernehalmen. Eén keer gleed hij uit in een karrenspoor en viel rinkelend in het stof.
In dit pak was hij eindelijk heel eventjes groot – het smalle jongetje met zijn langgerekte lijfje, zijn stakerige armpjes en zijn sproeten, waarmee niet alleen zijn gezicht, maar ook zijn oren en oogleden bezaaid waren. Iedereen noemde hem trouwens toch al ‘de Forel’.
Daar stond hij dus, Wilfred Lampe, zes jaar, op het hek van de brug uitkijkend naar zijn gehoorzame onderdanen. Vrouwe, piepte hij. Vrouwe. Maar zijn tekst was hem ontglipt, verdwenen te midden van de zuchtende wilgen en de zwerm kwakende eenden die in pijlformatie overvlogen bij de bocht in de rivier. De reuzenforel kwam eindelijk van het hek af en liep naar het hotel. Van alle kan- ten kwamen er inmiddels paarden en wagens aan – van het cricketveld, de smederij, het politiebureau met de cellen in het oosten van het stadje. De reuzenforel leek even de weg kwijt en struikelde bijna vlak voor de hoeven van een paard, dat schichtig uitweek.
‘Lieve help,’ zei Carrington, die van de voorstelling genoot.

Citaat pagina 7, vertalers Wim Scherpenisse en Gerda Baardman

Iets soortgelijks?

Tommy Orange – Er is geen daar daar

Etienne van Heerden – Klimtol

Amitav Ghosh – Het hongerig getij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s