Barbara Kingsolver – Vlieggedrag

IMG_8801

Mooi in zijn eenvoud dit boek. Een slimme jonge moeder in de Appalachen van Tennessee met meer dan doorsnee IQ en een droog gevoel voor humor voelt zich opgesloten in haar huwelijk met de goedhartige Cub. Ze komt een klein natuurwonder tegen dat haar leven totaal verandert. Toen ik begon met lezen leek me allemaal iets teveel van het goede. Maar gaandeweg kwam ik in het verhaal en kreeg ik enorme sympathie voor de kleine gemeenschap van sappelende boeren, inclusief de helse schoonmoeder Hester. Maar vooral kreeg ik bewondering voor de nuchtere heldin Dellarobia en haar SMS’ ende vriendin Dovey die elkaar steeds moed inspreken. Ondanks armoede en milieurampen kunnen mensen hun leven een positieve draai geven. Ik bleef geboeid tot de allerlaatste bladzijde.

De verslaggeefster had zich door Hester rechtstreeks naar Dellarobia’s huis laten rijden voor dertig hoogst ongemakkelijke minuten. De vrouw had een camera bij zich gehad en Dellarobia was gekleed in joggingbroek, met haar haar in het universele walvisfonteinkapsel van de uitgeputte moeder. Cordie had haar middagslaapje overgeslagen en liep met nog maar een schoen aan door de woonkamer te stieren onder het uitstoten van een vulkanische eruptie van eisen, spuug en tranen. Niet bepaald een gunstige omgeving voor het plegen van journalistiek. Dellarobia had het liefst willen vluchten voor de merkwaardige vragen van de krantendame.
Cub was zo trots als een pauw geweest toen het artikel was verschenen en had het naar zijn werk meegenomen om aan de jongens van het grindbedrijf te laten zien. Hij vond elke vorm van beroemdheid even indrukwekkend en had vroeger uitgeknipte foto’s van voetballers, Jezus en de meest gezochte misdadigers van Amerika boven zijn bed hangen. Hij had opgebiecht dat hij had gehuild toen hij op zijn twaalfde te horen had gekregen dal superhelden niet echt bestaan. Dellarobia was zijn Wonder Woman. Maar Hester was schijnbaar furieus om het stuk, waarin Dellarobia ‘Onze-Lieve-Vrouwe van de Vlinders’ werd genoemd. Een van Hesters bezwaren was dat het zo net klonk alsof ze katholiek waren.

Citaat pagina 91 , vertalers Lidwien Biekmann en Maaike Bijnsdorp

Iets soortgelijks?

Pratchett – Staat van verwondering

Theroux – Muskietenkust

Beasts of the Southern Wild – film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s