Joke van Leeuwen – De onervarenen

IMG_8796

Hoewel de sfeer van het boek een beetje somber is, leefde ik toch erg mee met Odile en haar moeder. Ze gaan het avontuur tegemoet na een mislukte aardappeloogst, en durven het aan, halverwege de 19e eeuw, om met weinig bezittingen en een nukkige echtgenoot de oversteek naar ‘het Zuiden’ te wagen om een nieuw leven te beginnen. Wat ze daar aantreffen tart alle beschrijvingen. Heel directe taal zonder franje, met een ontwapenend naïeve Odile: ik las rap door, ik vroeg me constant af wat er nu weer voor rampspoed aankwam en wilde haar steeds toeroepen: ga er vandoor!

Het waren moeilijke tijden, zei de pachtheer kalm, dus moest hij zorgen dat er meer binnenkwam, hij was pachtheer en geen weldoener. Ieder droeg zijn eigen verantwoordelijkheid.

En Koben stond op, hij dronk zijn koffie niet. Misschien konden we erover praten, dacht ik, misschien veranderde de pachtheer van gedachten als ik hem vertelde dat we al op de rand van het mogelijke leefden. Mijn vingers gleden over de leuningen van de stoel waarin ik was neergezet. Ik zocht in mijn hoofd naar de beste woorden, maar Koben greep me al bij mijn schouders en daarna bij mijn oksels, ik moest met hem mee. De pachtheer zei nog dat het hem speet, maar Koben liep al weg, terwijl hij me met zich meetrok. Hij spaarde zijn woorden om ze onder aan de heuvel over me heen te storten, het was er te veel aan geweest dat ik een slok koffie had genomen, ik zou de koffie moeten uitspugen, maar die zat al te ver in mijn lichaam.

Je wilde blijven, zei hij, ik zag dat je wilde blijven, hoe kon je dat nog willen.

Citaat pagina 45.

Iets soortgelijks?

T.C. Boyle San Miguel

Patrick White De lotgevallen van een pionier

Joseph O’Connor Stella Maris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s