Didier Decoin – Vissen voor de keizer

img_8888

Deze poëtische roman, die doet denken aan een volkssprookje, heb ik met enorm veel plezier gelezen. De beschrijvingen van de vissen, het water en de rivieren, de geuren en sensuele genoegens zijn zó plastisch dat ik me in het oude Japan van duizend jaar geleden waande. En Miyuki, de eenvoudige, nuchtere vissersvrouw is met een fijne kalligrafiepen getekend naar het leven.

Na de dood van haar geliefde man, Katsuro, gaat ze dapper op weg met een juk waaraan twee zware manden met acht karpers hangen. Deze moeten bezorgd worden bij de keizer voor zijn heilige vijvers. Haar ontberingen onderweg, de dieven die ze ontmoet en de droevige herinneringen zouden haar de moed kunnen ontnemen, maar ze blijft koppig doorgaan.

Het slot van het boek vond ik ontroerend en verrassend. Een roman als een Japanse prent van kunstenaar Hiroshige…

‘Vreemd.’ ‘Wat is er vreemd, heer?’ ‘Ik weet het niet zo goed,’ mompelde Nagusa. Er hing iets onzichtbaars om de vissersweduwe heen, dat de contouren van haar lichaam volgde, met de rondingen en soepele lijnen meeging en een soort tweede huid om haar heen legde, maar dan onzichtbaar, onhoorbaar en onaanraakbaar. Een dergelijk aura, een volmaakte immateriële kopie van Miyuki, een ijl lichaam dat het echte lichaam verving, openbaarde zich alleen aan een reukzin die zo geoefend en gepassioneerd was als die van de directeur van de Dienst Tuinen en Vijvers. En Nagusa herinnerde zich de omstandigheden waarin hij deze manifestatie van de jonge vrouw al had ervaren. Hij schudde zijn hoofd, alsof hij zich wilde ontdoen van een spinnenweb waarin hij verstrikt was geraakt. ‘Ruik je het?’ fluisterde hij tegen zijn assistent.

Citaat pagina 191, vertaler Martine Woudt

Iets soortgelijks?

Hiroshige – One Hundred Famous Vieuws of Edo – prenten

Peter Greenaway, regisseur – The Pillow Book – film

Orhan Pamuk – De vrouw met het rode haar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s