Tommy Orange – There there

IMG_9234

Al sinds mijn middelbare schooltijd ben ik geïntrigeerd door het lot van de Amerikaanse indiaan. Misschien omdat ik, als middelbare scholier, in de zeventiger jaren geconfronteerd werd met het nieuws van de opstand in Wounded Knee. Een groep, zogenaamd militante indianen kwam in 1973 in opstand tegen de verbroken verdragen en de afschuwelijke misstanden in de reservaten. Ze bezetten een kerk in Wounded Knee, de plek waar honderden indianen in 1890 werden afgeslacht door het Amerikaanse leger. Een plek die een herdenkingsoord geworden is voor Native Americans.

Ik schreef een scriptie over hun geschiedenis, met de nadruk op de actuele gebeurtenissen, en ik correspondeerde met twee Indiaanse jongens, een student, de ander in de gevangenis.

Waar die belangstelling vandaan kwam weet ik niet. Wel weet ik dat de beelden van jongeren die in opstand kwamen tegen onrecht op mijn netvlies gebrand bleef al die jaren. Blijkbaar voelde ik verwantschap: in opstand komen tegen een overheersende vader en de maatschappij zat ook in mij gebakken. En het hielp dat het beeld van de romantische Indiaan ook op tv overkwam. Veel van de jongens hadden lang haar en zagen er in hun denim jasjes aantrekkelijk uit…

Ik verdiepte me al gauw in romans van Native Americans. Op stukgelezen.nl vind je meer informatie.

Het boek van Tommy Orange geeft een totaal ander beeld van Indiaans Amerika zoals wij het kennen. Het speelt zich af in de stad Oakland, CaliforniëVerteld vanuit het gezichtspunt van twaalf mensen aan de vooravond van een grote traditionele *Powwow.

Het verhaal is een stomp in je maag, maar tegelijkertijd vol poëzie. De karakters van Jacqui Red Feather, Edwin Black en Opal Bear Shield blijven bij me tot op de dag van vandaag. Ze zijn vlees en bloed. Gewone stadsmensen die worstelen met hun erfgoed, cultuur en dagelijkse zorgen. En het draait echt om *Powwow, Pride and Prejudice. Het verhaal haalt zeker veel van mijn eigen (romantische) vooroordelen weg. Het boek is helaas nog niet in het Nederlands vertaald.

*Powwow is een traditie bij indianen uit Noord-Amerika en Canada. Het is een feestelijke ceremonie waarbij indianen bijeenkomen om te dansen en zingen en om muziek te maken. Het doel is om de traditie te bewaren voor volgende generaties.

“This comes from a long way back,” Six said, and poured some powder into his hand. Then he gestured for me to move my head closer, as if to see it better. Then he took a big breath in and blew it all in my face. It was thick as sand and some got in my mouth, up my nose. I choked and kept blowing out my nose like a dog.

“We got bad blood in us,” Sixto said. “Some of these wounds get passed down. Same with what we owe. We should be brown. All that white you see that you got on your skin. We gotta pay for what we done to our own people.” Sixto’s eyes were closed, his head bent down a little.

“Fuck this shit, Six,” I said through a cough, then stood up.

“Sit down,” Six said, with a tone he’d never used with me before. “It’s not all bad. It’s power too.”

I sat down, but then stood right back up. “I’m fucking going.”

“I said sit down!” Six blew on that plant again. The smoke rose thick. I felt sick right away. Weak. I made it out to the front of the house, got on my bike, and rode to Fina’s.

Citaat pagina 180.

Iets soortgelijks?

James Welch – Winter in the Blood

Sterling Harjo – regisseur – Mekko – film

Louise Erdrich – LaRose

Kijk ook eens naar deze korte documentaire over de moorden op en verdwijningen van inheemse mensen in heel de VS. Schokkend. https://www.aljazeera.com/programmes/faultlines/2019/05/search-missing-murdered-indigenous-women-190506132615795.html

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s