Imogen Hermes Gowar – De meermin en de courtisane

IMG_8497

Een heerlijk sprookje met een eind goed al goed. Angelica is 27, en probeert zich los te rukken uit het illustere bordeel van een hoerenmadam. Eerst wordt ze verliefd op een knappe schurk die haar laat vallen. Maar dan verschijnt Mr. Hancock ten tonele die haar een meermin belooft…

Het barokke taalgebruik en de overdadige sfeer van 18e-eeuws Londen maakt dit verhaal tot een feest om te lezen. De fraaie omslag is wel een eervolle vermelding waard.

Imogen Hermes Gowar was onlangs op Het Grote Gebeuren in Groningen en ze is genomineerd voor de Young Writer of the Year Award.

Terwijl de zon zich schuchter laat zien, vliegt deze denkbeeldige kraai over het blinkende glas van de meloenkwekerijen in Southwark; over het tolgebouw, de getrapte toren van de St. Bride’s en de drukke zevensprong van Seven Dials, om uiteindelijk in Soho te belanden. Alvorens hij neerdaalt in een goot in Dean Street, zal zijn schaduw vluchtig langs de eerste verdieping van een zeker huis strijken en het daglicht in een kamer wegnemen, waardoor het gezicht van Angelica Neal kortstondig in duisternis wordt gehuld.

Ze zit aan haar kaptafel, fris en geurig als een puddinkje met rozenwater, en doet zich tegoed aan een kom met fruit uit de broeikas, terwijl haar vriendin – mevrouw Eliza Frost – met een pincet een laatste geschroeide papillot uit haar haren verwijdert. Angelica, inmiddels weer ingesnoerd in haar korset met daarover losjes een peignoir, heeft nog een slaapkamerblos op haar wangen en haar blik wordt onweerstaanbaar getrokken naar haar glimlachende spiegelbeeld, alsof het hier het gelaat van een minnaar betreft.

Citaat pagina 15, vertaler Carla Hazewindus

Iets soortgelijks?

Carol Birch – Jamrachs menagerie

Lawrence Norfolk – Het feestmaal van John Saturnall

Kate Williams – De genoegens van mannen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s