Edwin Winkels – Het oog van de orkaan

IMG_1354

Nooit geweten dat er Spaanse immigranten woonden op een afgelegen plek in de bayous van Louisiana, afkomstig van Tenerife. Hun niet aflatende strijd tegen water, wind, milieurampen en profiteurs die snel rijk willen worden door pelzenjacht en oliewinning is bewonderenswaardig. Je volgt de verschillende familieleden Serpas door de tijd heen, vanaf 1778, en tegelijk volg je de geschiedenis van de stad New Orleans. Nadeel is dat je je nooit helemaal kunt inleven in een bepaalde persoon. Maar de boeiende historie maakt dat ruimschoots goed.

Hun eigendom, hun terrein, was in grote boeken bij de notaris van San Bernardo met lijnen rond hun huizen aangegeven. De rechte lijnen die de percelen afbakenden verdwenen aan de overkant van de bayou Terre aux Boeufs. Daar stond slechts ‘trillende prairie’ geschreven op een groot grijs vlak dat niemand ooit had geïnteresseerd. Tot de machtigen van New Orleans ontdekten dat er met de muskusratten veel, heel veel geld te verdienen was. Ze klopten bij de overheid aan, om grote stukken moeras op te kopen of te pachten. Het niemandsland werd van iemand. En die iemand stuurde zijn eigen ingehuurde pelsjagers op af. Mannen van ver, uit Texas, Mississippi en andere delen van Louisiana.
Van een afstand toonde een van de vijf mannen in de boot een document. ‘Dit is ons eigendom,’ riep hij.
‘Niks mee te maken,’ schreeuwde Andrés terug. ‘Die papieren zijn niets waard. Honderd jaar geleden jaagde mijn overgrootvader al op eenden. Dat is het enige document dat telt hier in het moeras. De geschiedenis.’
De mannen in de boot dreigden met politie, de National Guard.

Citaat pagina 178

Iets soortgelijks?

Dave Eggers – Zeitoun

Annie Proulx – Schorshuiden

Ron Rash – Serena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s