Tim Winton – Over de rand van de wereld

IMG_6792

Dit is een mooi sober liefdesverhaal over twee buitenbeentjes, die zich niet in de conventionele wereld thuisvoelen. Ze wonen aan de westkust van Australië en zijn teleurgesteld in het leven. De geisoleerde, ruige natuur is met verve beschreven door Tim Winton. Je ruikt als het ware de zilte zee, je hoort het ruisen van het water, het opkomen van de vloed en de krijsende meeuwen. De eenzaamheid is invoelbaar door het spaarzame gebruik van woorden en dialogen. Toch is dit een boek vol levenslust en positieve vibraties. Fantastische schrijver.

Zelfs uit de verte zou je Jim Buckridge als Australiër herkend hebben. Hij had kraaienpoten als messneden. Was op een ruwe manier knap, van het soort dat ze meestal meed, hij was vijfenveertig en dat zag je. Georgie voelde zich aangetrokken tot salonhelden, mannen met scherpe bakkebaarden en een opgetrokken wenkbrauw. Terwijl deze vent een burgertype was, Hoewel hij een imposante verschijning was, maakte hij een weifelachtige, zelfs wat bange indruk, alsof hij net wakker was geworden in een andere, hardere wereld. Hij was eigenlijk geen tweede blik waard geweest, maar die charmante troosteloosheid intrigeerde zo dat ze besloot een manier te verzinnen om hem tegen het lijf te lopen. Ze was op dat moment in geen enkele man geïnteresseerd, hoe hij er ook uitzag. Ze had op zijn minst een adempauze nodig. Maar ze was desondanks nieuwsgierig. Ze maakte zichzelf wijs dat ze alleen zijn verhaal wilde horen.
Terug in Perth, twee weken later, shockeerde ze haar zusters met het nieuws. Toen haar moeder hoorde dat haar oudste dochter introk bij een weduwnaar, een kreeftenvisser uit White Point, lachte ze met die speciale teleurgestelde twinkeling in haar ogen die ze alleen voor Georgie reserveerde.
Georgie dacht vaak aan die lach. Ze vroeg zich af of de angst voor die koele twinkeling haar de afgelopen maanden hier had gehouden, haar de vastberadenheid had gegeven om te blijven, terwijl het duidelijk was dat er van de relatie niets meer over was Ze keerde zich van de spiegel af, stapte de enorme klerenkast in en trok de Qantas-reistas van de plank.

Citaat pagina 62, vertaler Regina Willemse

Iets soortgelijks?

David Malouf – Harland’s grond

Helen MacDonald – H is van havik

Amy Liptrot – De uitweer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s