Sien Volders – Noord

IMG_7308

Dit debuut heeft een hoog Annie Proulxgehalte. Het uiterste Noorden van Canada, de Yukon Territory, speelt een belangrijke rol. Sarah, een succesvolle zilversmid, vertrekt uit Vancouver om grip op haar leven en toekomst te krijgen. Daar, in het oude goudzoekersdorp Forty Mile, ontmoet ze de onstuimige musicus Adam tot wie ze zich meteen aangetrokken voelt. Hij leeft als het ware op de rand van de vulkaan. Sarah worstelt met de integriteit van haar kunstenaarschap. De thema’s: vriendschap, keuzes die mensen maken, de sfeervolle beschrijving van de overweldigende natuur en de excentrieke karakters van de bewoners zijn elementen die dit tot een bijzonder sterke roman maken.

Het zijn de andere seizoenen die Adam tegenwoordig vreest. Al wat na deze eerste aarzelende lentedagen komen zal. De maanden waarin gewerkt moet worden voor een heel jaar, een plaats in de gemeenschap mo opgeeist, een bijdrage geleverd.
Nog een paar maanden en de korte, hete zomer komt. Dan zijn het stadje en de natuur op hun wildst. Het zijn de weken waarin goud wordt gezocht en gevonden, waarin de avonturiers voorbijtrekken. De zomergasten die al jaren komen, keren als late zwaluwen terug. Elke herfst, elke winter, elke lente voelen ze in hun botten nog hoe het roept, hoe het trekt. De valleien en de toendra, de rivieren en de stilte. De leegte die verpletteren kan. De honger naar eenzaamheid en leven in het wild, die meestal stukloopt in dat laatste stadje ten noorden van alles. Forty Mile. Waar iedereen blijft hangen, hunkeren. Elkaar vindt op de rand van de wildernis. Waar kameraadschap de beenharde winters breekt en waar altijd en overal drank genoeg is om het eigen onvermogen te verdrinken.

Citaat pagina 31

Iets soortgelijks?

Ron Rash – Boven de waterval

Carol Shields – Republiek der liefde

Northern Exposure – tv-serie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s