Miroslav Penkov – Ooievaarsberg

IMG_7330

Een krachtige mix tussen romance en folklore, deze roman. De liefde tussen een Amerikaans/Bulgaarse student en een moslimmeisje gaat niet over rozen. De kracht van deze vertelling zit in de poëtische taal, doorspekt met overpeinzingen, natuurbeschrijvingen en volksverhalen.

De locatie van een drielandenpunt -Bulgarije grenzend aan Turkije en Griekenland- geeft een interessante, geladen draai aan het verhaal.

Een ondergrondse dreun deed het station schudden. Het glas rimpelde als water en barstte in stukken.
Ik wist mijn ogen te sluiten voor ik door het zand werd gegeseld. Mijn longen vulden zich met vuur en ik had het gevoel alsof ik verdronk. De wind ging tekeer; de vrouwen jammerden en om ons heen brak nog meer glas. Toen trok een hand me dieper het station in.
‘Pak een bank,’ riep iemand. Draai hem om.’ We trokken banken van de grote hoop, ik en de boeren, bouwden een schuilplaats en doken erin weg.
‘Ik zei het toch, lieve mensen,’ bleef de oude vrouw krassen. ‘Niet bang zijn, dat is niet nodig.’
Ik weet niet hoelang we zo zaten, met tegen elkaar aan gedrukte lijven, als soldaten in een loopgraaf voor de strijd begint. Zand wervelde om ons heen en ik moest mijn ogen stijf dichthouden, maar na een poosje kon ik meer adem krijgen en huilde de wind niet langer met dezelfde kracht.
Toen iemand iets in mijn gezicht spatte schrok ik op. Rode wijn, warm en prikkelend.
‘Was het zand eraf,’ zei de man met de leren jas. Hij droeg zijn mandfles langs de rij en goot iedereen wijn in het gezicht. Zijn meisje zat naast me, haar haren hingen los over haar schouders, haar gezicht was zwart van de wijn die eroverheen stroomde en het zand, dat modderig was geworden. Modder en wijn sijpelden op de grond en de zure geur van druiven vermengde zich met het stof van de zandstorm.

Citaat pagina ?, vertaler Auke Leistra

Iets soortgelijks?

Murat Isik – Verloren grond

Ken Loach, regisseur – Ae Fond Kiss – film

Ilija Trojanow – De wereld is groot en overal loert redding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s