Helon Habila – Olie op water

IMG_7311

In dit spaarzaam en nuchter vertelde relaas over Rufus, een jonge Nigeriaanse journalist die met zijn door de wol geverfde collega Zaq op zoek gaat naar een ontvoerde vrouw, wordt duidelijk hoe enorm de gevolgen van olievervuiling in de Nigerdelta zijn. Maar het verhaal is veel meer dan een ecoroman. Rufus is een sympathieke jongen die langzamerhand zijn rol in het leven ontdekt. En ik wist het natuurlijk al maar dit boek maakt het nog eens duidelijk: wij allemaal, waar we ook wonen, hebben dezelfde menselijke trekjes; de drang naar overheersing en manipulatie maar ook naar vriendschap en medemenselijkheid.

We voeren ongeveer een halfuur snel en recht vooruit en plotseling zagen we in de verte voor ons uit een reeks eilandjes: de hoge oliepalmen waren als vlaggen die ons wenkten. We voeren langs het eerste eiland en toen we het tweede naderden zagen we op het strand, vlak bij het water, een vuur branden. Eerst zagen we het als een soort baken dat voor ons was bedoeld, maar naarmate we dichterbij kwamen en langs de bomen konden kijken, verschenen er meer vuren, lukraak en onbeheersbaar. Het hele eiland stond in brand. De ene na de andere journalist ging staan, hield zich aan de zijkanten van de boot vast om in evenwicht te blijven en probeerde achter de bomen op het strand te kijken.
Een houten boot was de oorzaak van dat eerste vuur; hij lag in stukken uiteen, waarschijnlijk door een rechtstreekse treffer van een raket. Landinwaarts steeg de rook als een tornado naar de lucht, hoog boven de verwoeste, verschroeide bomen uit. Onze gids voer om de brandende boot heen, zweet droop langs zijn eigladde hoofd en in zijn overhemd, en zo te zien wist hij niet wat hij nu moest doen.
‘Dat ziet er niet goed uit.’

Citaat pagina 85 – 86, vertaler Aleid van Eekelen-Benders

Iets soortgelijks?

Ken Wiwa – Zoon van een heilige

Ken Saro Wiwa – Een maand en een dag

Ann Ptachett – Staat van verwondering

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s