Kate Grenville – Het verre paradijs

IMG_6289

Dit ontroerende boek van een van mijn favoriete Australische auteurs geeft me weer wat hoop voor de mensheid. In 1788 belandt Luitenant Daniel Rooke in de kersverse kolonie Sydney Cove. Hij zondert zich af van zijn collega’s om de sterren te bestuderen. Daar, op zijn eenzame plekje, sluit hij vriendschap met een bijzonder slim inheems meisje die hem spelenderwijs de taal leert. Ze begrijpen elkaar ook zonder woorden. Als Daniel een bevel krijgt dat hij niet kan negeren moet hij een vreselijke keuze maken. Kate Grenville maakte gebruik van de verslagen van William Dawes, die echt bestaan heeft. Het blijft natuurlijk fictie, maar de geschiedenis gaat zo echt leven voor me.

Er bestond een wereld hier in zijn hut, een wereld die hij deelde met Tagaran en de anderen. Hij bevond zich dan in een volkomen andere invloedssfeer dan degene die hij deelde met zijn eigen volk. Maar je kon nu eenmaal niet twee verschillende wegen tegelijk nemen. Tagaran wist dat. En nu wist hij het ook.
De melancholie die zijn dag had beheerst, was een feit dat hij tot nu toe had ontkend: het feit dat het plezier dat hij met Tagaran beleefde een schaduw wierp. Hij was er die middag licht door aangeraakt, heel licht. De schaduw zou terugkomen. Wat hij met Tagaran deelde, was het grootste geluk dat hij ooit had ervaren. Maar aan dat geluk en er niet van te scheiden, kleefde een universum van onmogelijkheid.

Citaat pagina 183, vertaler Iris van der Blom

Iets soortgelijks?

Patrick White – Een krans van bladeren

Matthew Condon – De forellen opera

Warwick Thornton, regisseur – Sweet Country – film

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s