Helene Wecker – De Golem en de Djinn

IMG_6613

Een sprookje voor volwassenen als de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Met een historische tintje, het speelt zich namelijk af in de immigrantenwijken van 19e eeuws New York met Joodse, Syrische en Duitse gelukzoekers. Tussendoor worden er verhalen geweven uit de Arabische en joodse folklore.
Heerlijk escapisme als je houdt van een beetje magisch realisme, net als ik. En de personages van Chava en Ahmed zijn ondanks hun niet-menselijke aard toch realistisch beschreven.

De week daarna waren ze door de Lower East Side noordwaarts naar een mengeling van joodse en Boheemse winkeltjes gelopen, die hier en daar werden afgewisseld met verbleekte Duitse uithangborden: de op drift geraakte restanten van Kleindeutschland in een Oost-Europese zee. De golem was die week in een sombere, afwezige stemming geweest. Ze had er nauwelijks een verklaring voor gegeven, behalve dat ze naar een begraafplaats in Brooklyn was geweest met een kennis, een man die Michael heette. De djinn kreeg de indruk dat deze Michael meer van hun relatie wilde dan zij.
‘lk heb medelijden met degene die jou het hof probeert te maken,’ zei hij. ‘Ze zijn zo ongelooflijk in het nadeel bij jou.’
‘lk wil niet het hof gemaakt worden,’ had ze gemompeld.
‘Door niemand? Of alleen niet door hem?’
Ze had haar hoofd geschud, alsof ze de vraag zelf afwees.

Ze was moeilijk te begrijpen, deze vrouw. Ze had een preuts karakter dat overeen leek te stemmen met haar behoedzaamheid en bedachtzaamheid. Ze was net zo nieuwsgierig als hij, maar huiverig om daaraan toe te geven. Ze glimlachte nu en dan, maar lachte zelden. Al met al was haar karakter totaal tegenovergesteld aan wat hij meestal zocht bij een vrouw. Ze zou een verschrikkelijke djinniyeh zijn.

Citaat pagina 269, vertaler Carolien Metaal

Iets soortgelijks?

Henry Roth – Noem het slaap

Orhan Pamuk – Het zwarte boek

Isaac Bashevis Singer – Shosha

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s